Създателят на интернет (World Wide Web или WWW) сър Тим Бърнърс-Лий

...
Създателят на интернет (World Wide Web или WWW) сър Тим Бърнърс-Лий
Коментари Харесай

Идва ли нов Интернет?

Създателят на интернет (World Wide Web или WWW) сър Тим Бърнърс-Лий създава нов план за по-честна и равноправна мрежа. Това излиза наяве от блог обява в платформата Medium, представена от Business Insider. 

Бърнърс-Лий от дълго време е прочут като неприкрит конкурент на огромните софтуерни компании, които злоупотребяват с персоналната информация на интернет потребителите. Той прикани за повече регулация, заявявайки по-рано, че е " сломен " от абсурда с " Кеймбридж Аналитика ", при който стана ясно, че е имало приключване на данните на консуматори на Фейсбук. Споделял е също, че се надява " да вкара духа още веднъж в бутилката " във връзка с минусите на световната мрежа. 

" При цялото положително, което постигнахме, мрежата еволюира в машина за неравноправие и разделяне, разтърсвана от мощни сили, които я употребяват за техния личен дневен ред ", написа Бърнърс-Лий, до момента в който разсъждаваше върху развиването на изобретението си. " Смятам, че през днешния ден сме достигнали сериозна точка и цялата мощна смяна за по-добро е допустима - и нужна ", счита той. 

Сега се насочва към развиването на плана с отворен код Solid, по който работи през последните няколко години. Със Solid Бърнърс-Лий се надява да даде на потребителите по-голям надзор върху данните им, като им разреши да вземат решение кои от мобилните им приложения могат да доближават тези данни и кои не. 

" Solid е платформа, построена върху потреблението на съществуващата мрежа . Тя дава на всеки консуматор избор къде да складира данните си, кои избрани хора и групи да доближават съответни детайли и кои приложения да употребява ", написа той. 

Бърнърс-Лий започва нова компания - Inrupt, която ще даде комерсиалната конструкция, нужна, с цел да се задвижи напред развиването на Solid. По думите му триумфът на Inrupt е безусловно обвързван с триумфа на Solid. " Inrupt ще бъде инфраструктурата, която ще разреши на Solid да процъфти. Нейната задача е да дава комерсиална сила и екосистема в помощ да се отбрани интегритетът и качеството на новата мрежа, построена върху Solid ", споделя той. 

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР